7 de març 2012

Josep Bartolí i el testimoni de l'exili



Tot i què l'activitat artística de Josep Bartolí fou molt intensa, com artista i cartellista abans i després de la Guerra Civil Espanyola, m'agradaria destacar els seus dibuixos durant la seva estada als camps de concentració francesos.

Una bona documentació de l'extensa obra de Josep Bartolí l'ofereix el llibre: Josep Bartolí un creador, dibuixant, pintor escriptor a l'exili. Edició a cura de Pilar Parcerisas. Diputació de Barcelona, 2002. També el DVD a cura de Francesc Abad i Adolf Alcañiz Metrònom Lab.

L'exili a França

L'exèrcit de la República, derrotat i famolenc, travessa la frontera i entra a França on és rebut amb por, recel i, per què no dir-ho, amb odi. Les vexacions i les humiliacions són una constant. La gendarmeria els agrupa en camps més o menys improvisats a l'espera d'un futur incert, i de segur, dolorós que, en aquells moments, no es poden ni imaginar. És l'inici d'un exili, per a molts, sense retorn. Bartolí és un de tants. Travessa la frontera per Lamenera. Va passant per un seguit de camps. Entra, surt, s'escapa, tora a entrar. Argelers, St. Ciprien, després PerpinyàBordeus i París, que haurà d'abandonar en direcció a Marsella en el moment de l'ocupació pels alemanys.
Novament detingut, és internat al camp de refugiats de Bram. Un amic del Consolat de Colòmbia l'ajuda a sortir i s'instal·la al poblet deValràs Plage on passarà quasi tres anys fent les feines més inversemblants.

http://clio.rediris.es/exilio/loscampos/los%20campos.htm
http://spanishexile.umwblogs.org/2009/03/09/sin-titulo-de-josep-bartoli/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada