11 d’abr. 2012

Marià Fortuny, un avançat en el seu temps


Marià Fortuny i Marsal (ReusBaix Camp11 de juny de 1838 - Roma21 de novembrede 1874) fou un pintor i gravador català.
El seu descobridor fou el seu avi, i el seu mestre el pintor reusenc Domènec Soberano. El 1852 es va traslladar a Barcelona, on va estudiar Belles Arts a l'Escola de la Llotja. Des de 1853 va assistir a classes privades de Claudi Lorenzale, qui amb Pau Milà i Fontanals són dos dels seus mestres més influents. El 1858 es va traslladar pensionat aRoma on estudia la figura humana a l'Acadèmia Giggi.
El 1860 va esclatar la Guerra d'Àfrica i la Diputació de Barcelona li va encarregar pintar escenes de la victòria que es pressentia. El general Joan Prim, també de Reus, el va acollir. En aquesta època va pintar obres costumistes i obres bèl·liques, com La Batalla de Tetuan, esdevenint un dels màxims representants de l'orientalisme a Catalunya.
Va tornar a Roma i es va casar el 1867 amb Cecília de Madrazo, filla de Federico de Madrazo. Poc després va pintar el millor quadre: La Vicaria, inspirat suposadament en la vicaria de la seva parròquia a Madrid, però que molts identifiquen com la vicaria de laprioral de Sant Pere de ReusThéophile Gautier el va alabar extraordinàriament i la seva fama va créixer. Goupil va comprar el quadre per 70.000 francs i no el va voler exposar per por de fer-lo malbé, fins que el va revendre per 250.000 francs. Goupil, un col·leccionista i marxant de l'època, li sol·luciona els temes econòmics a partir d'aquest moment.

Anacoreta, gravat. 1869
http://ca.wikipedia.org/wiki/Mari%C3%A0_Fortuny_i_Marsal
La vicaria
L'odelisca, 1861. MNCAC
La Batalla de Tetuan,  entre 1862 i 1864. MNCAC


Altres adreces per consultar:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada